بیهوشی به انگلیسی anesthesia، درمانی است که با استفاده داروهایی با نام داروهای بیهوشی انجام میشود. این داروها بیماران را از احساس درد در طی انجام اقدامات پزشکی از جمله جراحی باز میدارند. متخصصان بیهوشی پزشکانی هستند که بیهوشی را انجام میدهند و درد را کنترل میکنند. بیهوشیها انواع مختلفی دارند و تحت شرایط متفاوتی انجام میشوند. در این مقاله با ما همراه باشید تا بیشتر با بیهوشی، انواع آن و خطرات و ریسکهایی که دارد آشنا شویم.
در این مطلب توضیح میدهیم که انواع روشهای بی هوشی چیست؟ کدام داروها باعث بیهوشی میشوند؟ چه نکاتی را باید قبل و بعد از آن رعایت کرد؟ آیا خطرناک و عوارضی دارد؟ تاثیرات آن در کوتاهمدت و بلندمدت چیست؟ برای کسب اطلاعات بیتشتر نیز لینک مشاوره آنلاین و دریافت نوبت حضوری از بهترین متخصصان بیهوشی کشور در سایت دکترتو برای شما قرار داده شده است.
بیهوشی چیست ؟
بیهوشی یک درمان پزشکی است که بیمار را از احساس درد در حین عمل یا جراحی باز میدارد. داروهایی که برای جلوگیری از درد استفاده میشوند، بیحسکننده نامیده میشوند. انواع مختلف بیهوشی به روشهای مختلف عمل میکنند
فردی که کار بیهوشی را انجام میدهد دکتر بیهوشی نام دارد که درد را قبل، حین و بعد از جراحی مدیریت میکند. در کنار متخصص، تیم بی هوشی میتواند شامل پزشک، پرستار یا دستیار بی هوشی باشد.
۲. تفاوت کما و بیهوشی چیست؟
یا به زبان دیگر، تفاوت خواب مصنوعی و کما چیست؟ کما در اثر آسیب مغزی ایجاد میشود و نمیتوان فرد بیهوش را بیدار کرد. در مقابل اما بی هوشی شرایطی است که در آن فرد موقتاً با داروهای بی هوشی به خواب میرود تا درمان برای او انجام شود. به کما، بی هوشی طولانیمدت نیز گفتهمیشود.
۳. رگ بی هوشی کجاست؟
برخی نقاط بدن در صورت واردشدن ضربه به آنها موجب بی هوش شدن افراد میشود. یکی از این نقاط، رگی است که در ناحیه گردن و در بخش جلویی گلو قرار گرفتهاست.
انواع بیهوشی کدامند؟
نکتهای که در خصوص بیهوشی وجود دارد، تنوع آن است. بهترین روش بیهوشی که ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی برای بیماران استفاده میکند، به نوع و دامنه عمل جراحی بستگی دارد. علاوه بر این شرایطی مانند روش انجام عمل جراحی، شرایط سلامتی بیماران و ترجیح بیماران روی روش انتخابی موثر است. برخی از انواع کاربردهای استفاده از داروهای بیهوشکننده در موارد زیر است:
- بیهوشی عمل بینی
- دندانپزشکی برای جراحی دندان عقل
- بیهوشی از گردن یا از طریق تنفس
- بیهوشی از طریق نخاع و کمر
- بی هوشی در ای وی اف، آندوسکوپی و کولونوسکوپی
- بیهوشی برای ختنه، عمل لاپاراسکوپی و عمل ژنیکوماستی
مراقبت قبل از بیهوشی چگونه است؟
قبل از بیهوششدن باید برای آن آماده شد. این مراقبتها برای کاهش ریسک بیهوشی و کاهشدادن عوارض بعد از عمل مانند سرگیجه یا سردرد اهمیت دارند. کارهایی که باید قبل از بیهوش شدن انجام داد شامل موارد زیر میشود:
- در اولین قدم باید ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی لیست کاملی از داروها، مکملها و مشکلات و بیماریهای زمینهای بیمار را تهیه کند. برخی از داروها میتوانند با بیهوشی تداخل داشته باشند و باعث خونریزی یا سایر عوارض شوند.
- بیمار باید به مدت ۸ ساعت قبل از رفتن به بیمارستان از خوردن و نوشیدن خودداری کند، مگر اینکه دستور دیگری داده شود.
- برای بهبود سلامت قلب و ریه، حتی اگر فقط یک روز قبل از عمل باشد، باید از کشیدن سیگار اجتناب کرد.
- مصرف مکملهای گیاهی را به مدت یک تا ۲ هفته قبل از عمل، طبق دستور پزشک خود متوقف کنید.
- باید قبل از عمل مصرف برخی از داروها را قطع کرد. برای مثال حداقل ۲۴ ساعت قبل از عمل ویاگرا یا سایر داروهای اختلال نعوظ را مصرف نکنید.
- شما باید برخی از داروهای فشارخون (اما نه همه) را با یک جرعه آب طبق دستور پزشک خود مصرف کنید.
- انجام آزمایشات و تستهای بی هوشی قبل از عمل
اگر در مورد نکات قبل از بی هوشی سوالی دارید، بهتر است با دکتر بیهوشی یا دکتر عمومی مشاوره داشته باشید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین متخصصان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوهبر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره تلفنی با دکتر بیهوشی و پزشک عمومی وجود دارد.
تست بیهوشی قبل از عمل چگونه است؟
متخصص بیهوشی قبل از عمل یک سری آزمایشها و تستها را انجام میدهد تا بهاینترتیب خطر عوارض بعد از بیهوشی را برای افراد به حداقل برساند. این تستها ممکن است بسته به سن بیمار یا شرایط عمومی و نوع عمل متفاوت باشد. بهصورت کلی تست بیهوشی قبل از عمل شامل موارد زیر میشود:
- معاینه بیمار توسط متخصص بیهوشی
- رادیوگرافی
- تست قلب که شامل نوار قلب و اکو قلب میشود.
- سونوگرافی
- کنترل فشارخون بیمار
- آزمایش خون که شامل آزمایش CBC، BT، CT، PT، PTT، FBS، Na، k، UA/UC و Cr میشود.
مراقبت پس از بیهوشی چگونه است؟
مراقبتهای بعد از بیهوشی به نوع بیهوشی بیماران بستگی دارد. برای روشهایی که از بیحسی موضعی استفاده میکنند، میتوان پس از درمان به کار یا بیشتر فعالیتهای روزمره بازگشت، مگر اینکه ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی خلاف این را بگوید. اگر بیمار بی هوشی موضعی یا عمومی یا آرامبخش دریافت کرده باشد، به زمان بیشتری برای بهبودی نیاز خواهد داشت که شامل موارد زیر میشود:
- بیمار حتماً به یک همراه و مراقب نیاز دارد.
- باید خوب استراحت کند.
- در برخی شرایط مانند بیحسی منطقهای یا بیحسی نخاعی که تزریق در نخاع انجام میشود، بیمار برای مدت ۱۲ تا ۲۴ ساعت باید بدون حرکت بماند تا درگیر عوارضی مانند کمردرد یا سردرد شدید نشود.
- برای مدت ۲۴ ساعت بعد از بیهوش شدن فرد باید از رانندگی، کار با تجهیزات و مصرف الکل و دخانیات خودداری کند.
- مصرف داروها و مکملها را باید بر اساس نظر پزشک ادامه داد.
ریورس بی هوشی چیست؟
یکی از کارهایی که بعد از بیهوشی انجام میشود، ریورس نام دارد. ریورس فرایندی است که در آن با استفاده از برخی ترکیبات دارویی اثر داروها یا شلکنندههای عضلانی خنثی میشود.
دفع مواد بیهوشی از بدن چگونه انجام می شود؟
برای ازبینرفتن عوارض ناشی از بی هوش شدن و دریافت داروهای بیهوشی باید این مواد از بدن دفع شوند. بهترین روش برای دفع، از طریق ادرار یا استفراغکردن است. معمولاً با دریافت سرم و مصرف مایعات، افراد از طریق ادرارکردن ماده بیهوشی یا بیحسی را دفع میکنند.
چه مدت طول می کشد تا مواد بی هوشی از بدن خارج شوند؟
عوارض داروی بیهوشی تا چه مدت طول میکشد و اثر داروی بیهوشی تا چند روز در بدن میماند؟ مدت زمانی که داروهای بیهوشی یا بیحسی در بدن میمانند، بسته به دوز دریافتی، نوع ماده بی هوشی و روش آن و شرایطی که بیمار دارد میتواند از یک ساعت تا ۲۴ ساعت زمان ببرد.
بوپرنورفین و بی هوشی جراحی
بوپرنورفین یکی از داروهایی است که بهعنوان بخشی از برنامه کنترل درد بعد از جراحی به آنها تزریق میشود. این دارو علاوه بر فرم تزریقی یک فرم زیرزبانی نیز دارد.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
بیهوشی اگر تحت کنترل متخصص باتجربه و مراکز معتبر انجام شود، نه تنها هیچ خطری ندارد بلکه عوارض کمی هم خواهد داشت. اکثر عملهای جراحی نیاز به بیهوشی کامل دارند اما ممکن است بسته به شرایط بیمار، از بیهوشی نخاعی یا موضعی استفاده شود. اگر سوالی در این زمینه دارید پیشنهاد میکنم با دریافت نوبت تلفنی یا آنلاین از پنل دکترتو، سوالات خود را از متخصص بیهوشی بپرسید.